Thursday 11 November 2021

Störiga snillen

Tillbaka på nordligare breddgrader. Konferens i dagarna två men nu är det vardag igen. Hotellnätter och lyxen att vara ensam i badrummet bytes till möjligheten att vakna med två barn och en katt i sängen. 

Vet ni vad som verkligen stör mig? När folk som ska presentera på konferenser helt uppenbart inte förberett sig mer än att de har en standarduppsättning på ca 30 slides som de använder oavsett om de ombetts prata 10 eller 80 minuter. Ju kortare presentation de förväntas leverera, desto större del av den lägger de på att bläddra i sin power point och där och då bestämma sig för vilka bilder som är viktigast. Medan publiken tydligen förväntas sitta och imponeras över mängden kunskap som fladdrar förbi på skärmen i ett icke läsbart tempo.

Det är så otroligt respektlöst. Kanske är det här typiskt akademiker. Förlorar man förmågan att ta till sig så basal information som förväntad längd på en presentation när man disputerat? Eller är det bara helt otänkbart för forskare att folk inte skulle vilja lyssna tills man pratat till punkt?
Vet inte. Men detta är definitivt ett lika vanligt som irriterande fenomen.

4 comments:

  1. Så irriterande. I helgen var jag på en utbildning via en förening jag är med i, och personen som höll utbildningen hade blivit ombedd att föreläsa i ett specifikt ämne. Men det var mest en massa hoppande mellan olika generella powerpointpresentationer med motivationen, "det här kan ni ju redan så det behöver vi ju inte gå in på" och så fick man se en slide här och en där och den röda tråden förväntades man tydligen själv uppfinna. Denna utbildare tog 12000 kr för två dagar och kunde då inte ens bemöda sig om att klippa ihop EN presentation på det ämne hen skulle föreläsa i. Svagt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Så otroligt dåligt! Jag brukar tänka att om presentatören gick i högstadiet och presentationen var en uppgift skulle hen få IG direkt pga uppenbarligen inte förstått och klarat av uppgiften.

      Delete
    2. Ja, iaf på gymnasiekurserna i svenska hade eleven fått F i den del av kunskapskravet som berör användningen av presentationstekniskt hjälpmedel.

      Delete
  2. Jag har faktiskt inte stött på det mer än att man kan se att presentationen har fel datum datum längst upp vilket direkt ger en bild av att här kommer det hoppas mellan slides. Men inte sådär galet mycket ändå, men tror ofta de som föreläser på våra kurser jobbar på statligt verk med krav a
    På sig att utbilda andra, och typ förväntas hålla en viss nivå.

    Jag var på en digital utbildning igår där det kändes som att personen hade hållit i denna utbildning så många gånger att han liksom höll ett exakt manus. Han har dessutom skrivit en bok som jag läst, och föreläsningen följde boken. Vid pauserna kunde han typ avsluta mitt i en mening och plocka upp exakt i mitten av meningen när han exakt på pausens slutklockslag kom tillbaka. Det var ett spännande sätt att föreläsa på. Väldigt bra föreläsning också.

    ReplyDelete

Nya målsättningar och ny uppgift

Storskruttan hade 40 graders feber hela dagen igår. Idag ligger den på 38 och hon klagar istället på ont i halsen. Jag som haft sjukdomskänn...