Friday 17 February 2023

Fråga bloggen

Eftersom de flesta som läser den här bloggen verkar vara arbetande människor så tänkte jag passa på att be om synpunkter och goda råd. 

Jag har bestämt mig för att söka ett jobb.
Inte för att jag vill byta jobb egentligen, det vill jag nog inte. Jag trivs med mitt nuvarande jobb, mina kollegor, och framförallt min chef. Men jag har å andra sidan varit på min nuvarande arbetsplats i drygt fem år, min chef ska snart gå i pension och jag kan liksom inte låta bli att snegla på framtiden med funderingar kring vad det finns för alternativ därute. 
Och så snubblade jag på en annons för ett jobb som faktiskt ser ut att passa mig riktigt bra. Såatte, jag tänker som så att jag söker, ser i första hand om jag får en intervju, och sen eventuellt i andra hand om jag får ett erbjudande får jag väl ta ställning till det då. 
Passar det inte nu kanske man knyter kontakter som kan vara värdefulla sen, osv. 

Här är frågan. Berättar jag alls detta för min nuvarande chef, och isåfall när? 
Min ofärdiga plan är att endast säga något om jag får chansen att gå på intervju och jag känner att den gick bra.
Mest av respekt, vi har en bra dialog och jag känner stort förtroende för min chef. Skulle känns lite lönnigt att inte säga något alls om jag faktiskt går vidare, mycket för att jag vet att han skulle heja på mig och stötta mig om jag verkligen ville byta.
Samtidigt vill jag ju inte oroa honom i onödan, och jag är ju ändå ganska säker på att jag inte vill byta jobb. 

Såatte, ja. Vad säger ni?

9 comments:

 1. Gu’ så svårt. Spontant Nej men om du tänker tanken behöver det ju inte vara fel att säg det till honom. Känns det rätt i magen så gör’t!

  Lohe

  ReplyDelete
 2. Jag skulle välja att vänta tills du har varit på intervju. Jag tycker själv att medarbetare som berättar om vartenda jobb de sökt (tro, mig det finns de som gladeligen delar med sig av sånt här hela tiden) blir energitjuvar. Sen är det ju frågan om du vill ge din chef möjligheten att försöka matcha med högre lön etc för att få behålla dig, då vill man ha lite framförhållning, men som det låter på dig nu verkar det osäkert hur du egentligen vill göra. Jag skulle vänta ett tag men alla chefer och alla arbetsplatser är olika så svårt att råda.

  ReplyDelete
 3. Jag skulle också vänta tills efter det blivit intervju och om det kändes som om den gick bra och att du faktiskt på allvar började fundera på bytet. För både chefen och dig går det annars åt en massa tid till en hypotetisk framtida situation och det känns onödigt. Det är ju inget ni behöver börja planera för i vilket fall som helst i det här tidiga stadiet. Ska lägga till att om det är en liten bransch och det finns en chans att de får höra det iallafall så kanske det kan vara läge att ge en kort uppdatering - i mitt jobb (akademiskt) brukar mycket komma ryktesvägen alternativt genom att kollegor blir ombedda om formella eller informella rekommendationer så det kan vara bra att ha informerat på det viset.
  Annika

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jo precis så är det. Det är en ganska smal branch och finns klar risk för att info sprids...

   Delete
 4. Mitt råd, både som anställd och chef, är att inte säga nåt förrän du har fått ett erbjudande. Jag förstår att du vill vara öppen och att du har en bra relation till din chef, men att berätta att du söker annat gör nånting med stämningen hur bra relation man än har. Jag har aldrig berättat förrän det har krävts referenser och då är det ju typ klart.

  ReplyDelete
 5. Ja, de här är Linn

  ReplyDelete
 6. Som anställd hade jag väntat tills jag hade ett konkret erbjudande, vissa jobb kan ju låta fantastiska på pappret men sen klickar det inte riktigt när man väl är där på intervju. Som chef tycker jag faktiskt att det är bättre att inget veta förrän det finns ett förslag att ta ställning till.

  ReplyDelete
 7. Alltså tack för alla tankar. Ja, jag väntar och avvaktar. Det jag också är lite rädd för är ju som sagt att chefen ska få höra något ryktesvägen.... Men får helt enkelt räkna med att folk kan vara proffsiga och hålla snattran.

  ReplyDelete
 8. Jag delar mitt personliga vittnesbörd för att hjälpa andra som kan gå igenom en liknande situation som jag. Jag heter Sarah Alexander och jag fick nyligen tillbaka min ex-kärlekspartner med hjälp av Dr. Oduduwa, en kraftfull trollformel.

  Jag och mitt ex hade varit i ett förhållande i nästan två år innan vi bröt upp på grund av vissa missförstånd och olikheter. Det var en svår tid för mig eftersom jag var djupt kär i honom, och jag kunde inte föreställa mig att leva utan honom. Jag försökte allt för att få tillbaka honom, men ingenting verkade fungera.

  En dag när jag surfade på internet kom jag över Dr. Oduduwas hemsida och jag bestämde mig för att prova. Jag kontaktade honom via hans e-postadress, och han svarade snabbt. Han bad om lite information om mig och min ex-kärlekspartner, och han försäkrade mig att han kunde hjälpa mig att få tillbaka min ex-kärlekspartner.

  Dr. Oduduwa kastade en kärleksförtrollning åt mig, och inom några dagar märkte jag några positiva förändringar i mitt exs beteende mot mig. Han började ringa och smsa mig regelbundet, och vi gick till och med ut på en dejt. Det var som om vi aldrig hade gjort slut. Jag var överlycklig och tacksam mot Dr Oduduwa för hans hjälp.

  Nu är jag och min ex-kärlekspartner tillbaka tillsammans, och vårt förhållande är starkare än någonsin tidigare. Dr. Oduduwas kärleksförtrollning fungerade som magi, och jag är ett levande vittnesbörd om det. Jag rekommenderar starkt Dr. Oduduwa till alla som går igenom en liknande situation.
  Hans e-postadress är dr.oduduwaspellcaster@gmail.com.
  Jag är säker på att han kommer att kunna hjälpa dig också, precis som han hjälpte mig.

  ReplyDelete

Om en klänning. Och ett äpple som föll rakt ned.

Vi skojar ofta om att min man föddes i fel årtionde. Han älskar, och har alltid älskat, allt som har med 70-talet att göra vad gäller kläder...