Tuesday, 20 May 2025

Jag kan gå med på att jag kanske överreagerar men hon är ändå fan sämst

Varning för långt och meningslöst inlägg men jag måste få ranta av mig.

Bakgrund
Jag bytte jobb vid årsskiftet. Eller ja, jag jobbar ju kvar på samma universitet, så arbetsgivaren är egentligen fortfarande densamma, men jag har bytt institution vilket betyder att kollegor, kontor, arbetsuppgifter, etc. allt är nytt. Precis vid övergången, bytet från ena arbetsplatsen till den andra, så var jag precis hemkommen från USA och dyngsjuk i influensa. Låg hemma och orkade knappt gå mellan säng och soffa. Det påverkar berättelsen (ni nu med fördel struntar i att läsa om ni kan tänka er nånting alls av värde att göra istället) på det vis att jag blev lite snuvad på avslut på mitt gamla jobb. Fick liksom inte städa ur kontoret i lugn och ro, ta en sista lunch med kollegorna, knyta ihop säcken på det sätt jag tänkt mig. Istället fick jag börja på nya jobbet med slem kvar i halsen och sedan på luncher och lugna luckor springa över till gamla kontoret och flytta ut från ett kontor som någon annan redan försiktigt försökt flytta in i. 
Det här var i januari. 
I mars blev det officiellt att ytterligare en medarbetare från gamla jobbet, Sofia, också skulle sluta och även hon gå till en annan institution på universitetet.
Att vår gamla chef skulle gå i pension under våren var sedan länge känt.
Summa sumarum skulle alltså tre ur den tidigare styrkan på sex personer bort, och så småningom ersättas. 

Så. För drygt en månad sedan skickar en tidigare kollega, Gudrun, ut ett mail där hon meddelar att vi kommer slå tre flugor i en smäll och gå ut och äta tillsammans för att tacka av oss alla tre samtidigt, jag, Sofia, och gamla chefen. Hon gör en kort Doodle på datum som kan passa och det bestäms att detta ska ske den 28:e maj. Vi får en outlookinbjudan där namnet på en restaurang i prisklass medel står med ett ? efter i plats-raden. 

Det går en månad och lite mer. I fredags kommer ett mail från Gudrun där hon skriver att hon nu tagit sig friheten att boka bord på en annan restaurang (prisklass skyhög) och hoppas att detta ska falla alla i smaken?

Jag är ingen foodie och har varken budget eller matintresse för att ha så stor koll på restauranger i prisklass skyhög, men en snabb googling bekräftade att det här stället inte serverade mat utan upplevelser (insert eyeroll) och menypaketen hade inga priser listade. Under tiden jag googlade mig fram till detta kommer en uppdaterad outlookinbjudan där det dessutom står att universitetet bekostar upp till 650 kr/person, resten får man betala själv.

Jag blev väldigt arg och provocerad. Frågade runt lite på nya kontoret och jodå, de som varit på den här restaurangen sa att man inte kom under 2000 kr om man ville äta och dricka hyfsat gott. Drack man vatten och tog en 3-rätters kunde man kanske komma under 800 kr trodde någon. 

Skrev ett svarsmejl där jag frågade Gudrun vad exakt hon bokat (avsmakningsmeny, vårmeny, etc?) och framför allt tryckte på att det ju blir jättekonstigt om ett sällskap på 6-8 personer alla beställer olika menyer, några 3 rätter och andra 9. Men också lyfte att jag tyckte att det var sällskapet som var viktigt denna kväll och hade hoppats på något lite mindre stramt. Jag hade kollat med både Sofia och annan tidigare kollega som också båda gärna ville undvika prisklass svindyrt, innan jag skickade mejlet. 

Idag kom svaret att eftersom god mat tydligen inte faller alla på läppen så har Gudrun avbokat den dyra restaurangen. Så nu får vi gå någon annanstans. Hon vet då inte var. Hoppas alla får en trevlig kväll.

Jag känner att jag kunde ha skött det bättre. Men jag känner också att det är inte Gudrun som ska bli avtackad, det är jag (och Sofia och gamla chefen) och hon borde iallfall ha kollat med oss innan hon bokade ett gourmetställe. Jag tycker inte man ska behöva lägga till en tusenlapp själv när man blir avtackad, alternativt dricka vatten och äta 3 rätter medan andra vid bordet tar 9 rätter och somelierns rekomenderade vinpaket.
Dessutom är det så sjuuuukt ovärt med fina restauranger när man inte äter kött (jomen den här palsternackan är både sotad och picklad, det blir fyra miljoner, tack) Jag vill inte äta sotade palternackor och dricka hutlöst dyrt vin. Jag vill bli mätt och dricka vin som är rött, rosa eller vitt. 

Jag vet inte. Men middagen med tidigare kollegor som tidigare kändes så mysig, som det avslut jag inte riktigt fått än, känns nu bara jobbig.
Trist ju. 

5 comments:

  1. Men vem bokar bord på en lyxresturang så där🙄

    ReplyDelete
  2. Gudrun verkar vilja använda tillfället antingen för att stajla med sitt matintresse och/eller ekonomiska prioriteringar. Avtackningen verkar vara lite sekundär...? Nä, bättre kan dom. Avtackning är viktigt.

    ReplyDelete
  3. Så knäppt. Jag ÄR en foodie men fattar ändå inte. Gudrun verkar mest vilja hävda sig själv. Så tråkigt! 😕

    Lohe

    ReplyDelete
  4. Helt galet skulle jag säga! Man vet inget om folks privatekonomi generellt, att ens förvänta sig att folk vill betala nånting för en avtackning utanför arbetstid tycker jag är konstigt. En tårta på jobbet absolut, men middag nä.

    ReplyDelete

En varm kropp i vila

Att inte få träna är tråkigt. Att inte få lyfta tungt är opraktiskt. Att inte få bada är svettigt. Och tråkigt. Och opraktiskt när badgalna ...