Monday, 17 November 2025

Tager vad man haver

Under helgen som gått har det bakats.
Chokladbollar, choclate chip cookies, sockerkaka och muffins. 
Det var inte riktigt meningen, men det liksom spårade ur litegrann och sen var det lättare att sitta kvar på tåget än att försöka bromsa det.

Lillskruttan hade en kompis på besök både lördag och söndag och jag sa till kompisens pappa när han nämtade henne igår efter middag att jag hoppas verkligen jag framstår som en bakande bullmamma nu.
Det sa att han att jag verkligen gjorde medan han försökte balansera barnets överdragsbyxor och flecetröja samtidigt som han tog emot tre plastbyttor med bakverk.

Vi har bakat slut på bakpulver, strösocker, och strössel. Gissa vad som var värst.
Gissar att ni gissar på bakpulvret, men se det visade sig gå lika bra med bikarbonat om man justerade i mängden lite och tillsatte syra i form av skvätt apelsinjuicekoncentrat och citronsaft.
Sockret däremot, provade jag ersätta med honung och farinsocker.
Trodde det skulle bli bra.
Kanske till och med bättre?
Men det blev det inte. 

Storskruttan som varit borta på gymnastiktävling hela helgen missade denna bakfest och vill ta igen det med att baka lussekatter. Tyvärr är jag rädd för jäsdegar så vet inte riktigt hur det ska gå.

4 comments:

  1. Det är inte svårt att baka med jäst! Var bara noga med att inte ha för varm degvätska, samt tillräckligt med tid så kommer det gå bra. Räkna med typ 3 timmar total tid, och ha max fingervarm degvätska så inte jästen dör. Ju kallare degvätska desto längre tid tar det för degen att jäsa. Dessa är mina absoluta favoriter: https://www.koket.se/mitt-kok/roy-fares/saffransbullar-med-fordeg men man behöver inte hålla på med fördeg egentligen. Det goda är att de har mandelmassa i sig! mmm...

    ReplyDelete
  2. Du skulle kunna ge dig på att muta ett stycke student med sushi. Hon är vass på jäsdegar och förmodligen inte omöjlig om hon får splitta resultatet.

    ReplyDelete
  3. Det viktigaste med jäsdegar är att ha rätt temperatur på degvätskan och att inte ta mer mjöl än man behöver. Samt att va snäll med den, då brukar den bete sig! Man måste också våga misslyckas några gånger för att lära känna degarna så kör på bara!

    ReplyDelete

Tager vad man haver

Under helgen som gått har det bakats. Chokladbollar, choclate chip cookies, sockerkaka och muffins.  Det var inte riktigt meningen, men det ...